Apr 09, 2015

Ανακοίνωση Τύπου

O Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) προχωρεί σε στρατηγική συνεργασία για προώθηση των επενδυτικών κεφαλαίων στην Κύπρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Cyprus Investment Funds Association (CIFA) αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης οίκο King & Wood Mallesons (πρώην SJ Berwin), με σκοπό την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου για προώθηση της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών για επενδυτικά κεφάλαια.

Ο οίκος King & Wood Mallesons είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος με τα κεντρικά γραφεία του να βρίσκονται στην Ασία, ενώ διαθέτει πέραν των 30 γραφείων σε Ευρώπη, Αυστραλία, Μέση Ανατολή και Αμερική. Ο οίκος King & Wood Mallesons τοποθετείται στρατηγικά κοντά σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές και τα χρηματοοικονομικά κέντρα, διαθέτοντας πέραν των 2.700 δικηγόρων.

Ως ένας εκ των κορυφαίων διεθνών οίκων σε αριθμό δικηγόρων και ο μοναδικός οίκος ανά το παγκόσμιο που ασκεί δικηγορία στην Κίνας, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και Αγγλία, ο οίκος King & Wood Mallesons παρέχει στους πελάτες του τη δέουσα νομική και εμπορική εμπειρογνωμοσύνη, επιχειρηματική οξυδέρκεια και βαθιά πολιτιστική γνώση ανάλογα με τις ανάγκες τους . Ο οίκος, με έντονη παρουσία στο Λονδίνο, έχει ανακηρυχθεί ως ο πλέον καινοτόμος δικηγορικός οίκος την Ασία από τον απολογισμό του 2014 των Financial Times Asia-Pacific Innovative Lawyers.

Από την ίδρυση του ο CIFA έχει θέσει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο στρατηγικός σχεδιασμός. Η ανάπτυξη του τομέα θα ενισχύσει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων στους επενδυτές, ικανοποιώντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενα ανάγκες τους, μέσα στο νέο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο.

Οι διαδικασίες θα αρχίσουν τέλος Απριλίου, με διάρκεια 6 μηνών, και θα αφορά τους πιο κάτω άξονες:

 1. Σχεδιασμός στρατηγικής για την προώθηση του τομέα
 2. Μελέτη της υφιστάμενης νομοθεσίας και του συναφούς ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου, με σκοπό τη βελτίωση του, όπου αυτό είναι απαραίτητο και λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές.
 3. Υποβολή εισηγήσεων με βάση την στρατηγική που θα καθορισθεί και ετοιμασία νέας νομοθεσίας, σε συνεργασία με τοπικό νομικό σύμβουλο που θα καλύπτει:
  • τη νομοθεσία για τα επενδυτικά κεφάλαια και τους διαχειριστές κεφαλαίων
  • συναφή θέματα φορολογίας των κεφαλαίων και των διαχειριστών
  • την εταιρική νομοθεσία που συνδέεται με τα επενδυτικά κεφάλαια
 4. Ενημέρωση των Οικονομικών Φορέων για τον τομέα των Επενδυτικών Κεφαλαίων και τις προοπτικές του.
 5. Οργάνωση διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεων σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα.

Με τη συμπλήρωση του σχεδίου αναμένεται ότι η Κύπρος θα διαθέτει ένα πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, που θα αποτελεί το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς σε ένα αξιόπιστο και ελκυστικό κέντρο επενδυτικών κεφαλαίων.

Το ΔΣ του CIFA θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους οικονομικούς φορείς που ενισχύουν οικονομικά και τεχνοκρατικά αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστίες απευθύνει στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Οργανισμό Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (CIPA) για τη συνεχή και αμέριστη στήριξη τους.

Δήλωση κου Άγγελου Γρηγοριάδη προέδρου ΔΣ CIFA

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αλλά και για την Κύπρο ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η προώθηση και ενίσχυση του τομέα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα επαναφοράς της οικονομίας στις ράγιες της ανάπτυξης. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδίου θα δοθεί η δυνατότητα προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων στην Κύπρο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζοντας μας στο χάρτη των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών.

Η επιλογή του οίκου King & Wood Mallesons θα μας δώσει τη δυνατότητα από τη μια προώθησης της χώρας μας σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας και από την άλλη διείσδυσης σε ανεπτυγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως αυτό του Λονδίνου.

Δήλωση του συνέταιρου στην King & Wood Mallesons, προϊστάμενου στο Τμήμα Διεθνών Επενδυτικών Ταμείων, Mr Jonathan Blake

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA)  για το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα ενισχύσει την Κύπρο ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ειδικότερα στον τομέα των επενδυτικών ταμείων.”